Tuotetiedot 

Mikä on futon?

Historiaa ja perinteitä
Jo tuhansia vuosia sitten kaukoidässä sana 'futon' tarkoitti sananmukaisesti nukkumamattoa tai yleisemmin patjaa. Futonpatjaa käytettiin nukkuma-alustana yksinkertaisen alusrakennelman tai riisiolkimaton eli tatamin päällä. Futon rullattiin päiväksi kasaan ja laitettiin kaappiin. Futonpatjat valmistettiin luonnonkuiduista ja puuvillakankaisista päällisistä.

Vielä nykyäänkin futonpatjat valmistetaan käsityönä puhtaista luonnonkuiduista, luontoa ja perinteitä vaalien. Patjoja valmistetaan useita eri paksuuksia, materiaalina puhdas puuvilla tai villa yhdistettynä kookoskuituun, luonnonkumiin tai vaahtomuoviin. Kerrokset ommellaan yhteen läpipistolangoilla.

Ekomatin patjoissa käytetty puuvilla tulee Aasiasta. Puuvillan viljelyssä ei ole käytetty myrkkyjä. Puuvilla on käsittelemätöntä, karstattua raakapuuvillakuitua, eikä sitä ole käsitelty kemikaaleilla kuten esim. vaateteollisuudessa. Puuvillan viljelyssä ei myöskään käytetä lapsityövoimaa. Tämä puuvilla ei ole luomupuuvillaa, mutta se on puhdasta jalostamatonta raakapuuvillaa. Patjojen kankaat ovat sertifikoituja. Ekomatin patjat valmistaa puolalainen perheyritys.

Kaikki sänky- ja vuodesohvarungot valmistetaan viljellystä FSC-sertifikoidusta puusta. FSC on vastuuntuntoisen metsänhoidon merkki.

Ominaisuuksista
Futonpatja on jämäkkä ja näin ollen se on hyvä selälle ja koko tukirangalle. Jämäkkä patja antaa luonnollisen tuen lihaksistolle ja luustolle. Futon ikään kuin ohjaa nukkumaan luonnollisessa asennossa.

Futonpatjalla iho hengittää vapaasti. Futon ei hiosta vaan tuntuu ihanan lämpimältä talvella ja miellyttävän viileältä kesällä. Futonpatja sopii myös useimmille allergikoille. Patjan materiaaleissa ei käytetä kemikaaleja eikä keinokuituja. Futon ei ole sähköinen, eikä myöskään ime itseensä pölyä, kuten keinokuiduista valmistetut patjat.

Futon painuu ajan myötä käytössä. Painuminen ei ole vika vaan ominaisuus, koska futon on tehty luonnonmateriaaleista. Se, kuinka paljon futon painuu, riippuu monesta asiasta kuten nukkujan painosta, olosuhteista joissa patja on, hoidon säännöllisyydestä ja myös siitä, mitä patjassa on sisällä. Esim. täyspuuvillainen futon painuu enemmän, koska siinä ei ole puuvillan lisäksi mitään kimmoisuutta antavaa kerrosta. Painumista voi kuitenkin ehkäistä säännöllisellä patjan hoitamisella.
Katso hoidosta otsikon 'Futonpatjan hoito' kohdalta.

Käyttö
Futonpatjaa voi käyttää sekä vuoteessa että sohvassa. Futonpatjaa käytetään hengittävällä alustalla, että se pääsee kuivumaan ja palautumaan. Hyvä alusta on esim. sälepohjainen runko tai tatami. Näin patja tuulettuu ja sen hengittävä ominaisuus korostuu. Futonpatjaa ei saa käyttää umpinaisella alustalla, jossa se ei pääse tuuletumaan, ei myöskään pelkästään lattialla.

Futonpatjan hoito
Futonpatja on helppohoitoinen. Futon pysyy hyvänä, kun säännöllisesti, (1-2 viikon välein), esim. lakanoiden vaihdon yhteydessä, kääntää patjan ympäri. Patjan toisinpäin kääntäminen on tärkeä hoitotoimenpide, joka kannattaa tehdä säännöllisesti heti alusta lähtien. Lisäksi kannattaa kääntää jalkopääty toiseen suuntaan ja muutenkin vaihtaa puolia. Näin futon pääsee aina tuulettumaan ja kuivumaan ja materiaalit painuvat tasaisemmin joka puolelta patjaa.

Täyspuuvillainen Traditional vaatii hieman enemmän hoitokäsittelyä kuin patjat, joissa on lisäksi esim. kookosta, luonnonkumia tai vaahtomuovia. Täyspuuvillaisen futonin säännöllinen (1-2 viikon välein) tapahtuva rullaaminen ja kääntely kuitenkin palauttaa puuvillakuitujen luonnollista pehmeyttä.
HUOM! Futonpatjoja (Cocos, Comfort, Latex, Luxus, Foam), joissa on puuvillan ja villan lisäksi kookosta, luonnonkumia tai vaahtomuovia, ei rullata, vaan käännetään säännöllisesti nurin päin.
           
Patjan vieminen kesällä ulos aurinkoon muutamaksi tunniksi, kuivattaa patjan täydellisesti. Kostealla ilmalla patjan voi viedä myös saunan lämpöön kuivumaan. Futonpatjaa voi puhdistaa kuten muitakin verhoiltuja huonekaluja. Vesipesua futon ei kestä. Patjan likaantuessa, sitä voi puhdistaa kuivalla tai kostealla (mieto pesuaine) rievulla ja kuivattaa huolellisesti. Imurointi on futonpatjalle hyväksi. Futonpatjalle kannattaa antaa mahdollisimman paljon ilmaa.

Futonpatjaa käytetään hengittävällä alustalla, että se pääsee kuivumaan ja palautumaan. Hyvä alusta on esim. sälepohjainen runko tai tatami. Näin patja tuulettuu ja sen hengittävä ominaisuus korostuu. Futonpatjaa ei saa käyttää umpinaisella alustalla, jossa se ei pääse tuuletumaan, ei myöskään pelkästään lattialla.

Petaus ja erikoisfutonit
Petauspatjat
Yleensä futonpatjan päällä käytetään nukut
taessa puuvillaista petauspatjaa. On tärkeää, että futonin päällä käytetään vain hengittävää luonnonmateriaaleista valmistettua petauspatjaa. Keinokuituinen, hengittämätön petauspatja (esim. vaahtomuovia sisältävä) estää futonpatjan hengittämisen ja saattaa pilata patjan. Petauspatja antaa myös mukavaa pintapehmeyttä ja on pestävä osa sänkyä.

Irtopäälliset
Futoneille on myös saatavilla paljon 
erilaisia irrotettavia, pestäviä irtopäällisiä. Päälliset on helppo pukea vetoketjun avulla futonpatjan päälle ja niitä voi mallista riippuen käyttää sekä sängyn että sohvan patjoissa. Irtopäällisellä on helppoa siistiä esim. sohva tai vaikka vaihtelun vuoksi vaihtaa sohvan väriä tai tyyliä. Irtopäällisillä on mallista ja kankaasta riippuen kuiva- tai vesipesu.

Irtopäällisiä on saatavilla myös tyynyille sekä erikoiskokoisille futoneille.

Erikoisfutonit
Futonpatjoja on saatavilla standardikokojen lisäksi myös mittojen mukaan tehtynä. Pystymme valmistuttamaan sekä patjoja että tyynyjä mittojen mukaan, eri väreissä. Valmistutamme futonpatjoja myös esim. vauvoille pinnasänkyihin. Kysy liikkeestämme erikoisfutoneista: info@futonnetti.fi

Jooga, lemmikit
Futonpatjoja valmistetaan myös lemmikeille (kissoille ja koirille) sekä mm. joogan ja meditaation harrastajille (Zafu ja Zabuton). Täyspuuvillafutonia käytetään myös hoitoalustana.
Sänkyrungot ja tatamit
Sänkyrungot
Kaikissa Karupin huonekaluissa käytetään ekologista, FSC-sertifioitua mäntyä.
(FSC = vastuuntuntoisen metsänhoidon merkki.)


Karupin huonekalujen lakkauksissa käytetään vesiohenteisia lakkoja, väreinä mm. luonnonväri, musta, tummanruskea wenge ja valkoinen. Vesiohenteisella lakalla lakatussa männyssä on aina sille luontaisia oksan kohtia näkyvillä.


Karupin sänkyrungot ovat melko matalia ja tilan tuntua antavia. Kokoja löytyy 140/160/180 ja 200x200cm. Rungon mukana tulevat aina säleet.

Tatamit
Tatami on puurunkoinen, noin 5 cm paksu riisioljesta tehty, hengittävä alusta. Tatamia voi käyttää joko sänkyrungossa säleikön päällä tai lattialla futonpatjan alustana. Tatamia voi käyttää myös lattialämmitetyssä huoneessa, kunhan lattia ei ole kovin kuuma.

Uuden tatamin vihertävä väri muuttuu aikaa myöten kellertäväksi, riippuen siitä, kuinka paljon se saa valoa. Tatami voi uutena tuoksua voimakkaammin, mutta tuoksu häviää ajan kanssa.

Tatamia voi tuulettaa nostamalla sitä pystyasentoon aika ajoin. Tatamia kannattaa imuroida säännöllisesti ja se imuroidaan kuitujen suuntaan. Tahroja voi pyyhkiä kostealla, pehmeällä rätillä kuitujen suuntaisesti ja antaa kuivua rauhassa. Vesi tai luonnonmukainen saippua riittää pesuaineeksi. Tatamin voi raikastaa myös pakkasessa.

Kävele tatamilla aina ilman kenkiä, äläkä laita tatamin päälle painavia tai teräväjalkaisia huonekaluja.


Vuodesohvat
Kaikissa Karupin huonekaluissa käytetään ekologista, FSC-sertifioitua mäntyä. (FSC = vastuuntuntoisen metsänhoidon merkki.)

Karupin huonekalujen lakkauksissa käytetään vesiohenteisia lakkoja, väreinä mm. luonnonväri, musta, tummanruskea wenge ja valkoinen. Vesiohenteisella lakalla lakatussa männyssä on aina sille luontaisia oksan kohtia näkyvillä.
Karupin puurunkoiset vuodesohvat ovat monikäyttöisiä ja taipuvat mallista riippuen sekä divaaniksi että varavuoteeksi.

Innovationin mallistoista löytyy metallirunkoisia malleja jokaiseen makuun ja tilaan. Tyyliltään erilaiset One Room Living ja Istyle -mallistot pitävät sisällään hyvin laadukkaita ja monikäyttöisiä huonekaluja. Mallistoista löytyy ideoita sisustukseen ja ratkaisuja pienen tilan kalustamiseen.

One Room Living -malliston vuodesohvissa on irrallinen futon, jonka voi siistiä irtopäällisillä tai tarvittaessa vaihtaa kokonaan uuteen futoniin. Tyylikkäissä Istyle-malliston sohvissa on kiinteä, jousitettu patjaosa.