Tälle sivulle olemme koonneet vastauksia kysymyksiin mm. tuotteistamme ja toimituksista. Yleistä tietoa löydät myös Tietoa futonpatjoista -sivulta ja blogistamme.
Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi, voit lähettää meille oman kysymyksesi Yhteystiedot-sivun lomakkeella. Vastaamme mielellämme kysymyksiisi.

Tilaaminen

Mitä kautta voin tehdä tilauksen?

Tilaaminen käy kätevästi verkkokaupan kautta. Emme voi ottaa tilauksia vastaan puhelimitse tai sähköpostitse.

Miten voin tilata tuotteita omilla mitoilla?

Jos haluat tilata tuotteita, joita ei ole valmiina kaupassamme tuotteena, esim. futonpatjan omilla mitoilla, ota meihin yhteyttä.

Maksaminen

Miten ja milloin tilaus maksetaan?

Tuotteet ja niiden toimituskulut maksetaan tilauksen yhteydessä.

Maksun voi suorittaa verkkomaksuna tai käyttämällä joko pankki- tai luottokorttia. Laskulla tai osamaksulla voi ostaa tilaamalla Klarnan kautta.

Maksu- ja rahoituspalvelun toteuttaa Paytrail Oyj yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa.

Voinko ostaa laskulla tai osamaksulla?

Laskulla tai osamaksulla voi ostaa tilaamalla Klarnan kautta. Valitsemalla maksutavaksi Klarnan laskun, lasku lähetetän tilauksen toimituksen yhteydessä. Laskun saatuasi, voit muuttaa sen osamaksuksi, ottamalla yhteyttä Klarnan asiakaspalveluun.

Omaa laskujärjestelmää meillä ei ole käytössä.

Toimitus

Tilauksen jälkeen en ole saanut mitään väliaikatietoja. Milloin tilaukseni toimitetaan?

Tilausvahvistuksen jälkeen emme lähetä toimituksesta väliaikatietoja. Jokaisen tuotteen tiedoista löytyy toimitusaika-arvio, josta voi tarkistaa tilaamansa tuotteen toimitusajan.

Jos tilasit 'Heti varastosta' -tuotteita, ne toimitetaan noin viikossa. Jos tilasit 'Heti varastosta' -tuotteen lisäksi normaalin Toimitusmyynti-tuotteen, koko tilaus toimitetaan yhdellä kertaa pisimmän toimitusajan mukaan.

Onko toimitusmaksu sama koko Suomeen?

Kyllä, toimitusmaksu on sama koko Suomeen. Toimitusmaksu on tuotekohtainen ja se on mainittu jokaisen tuotteen Tuotetiedoissa. Maksimitoimitusmaksu on 69 euroa, vaikka tilaisi kerralla enemmänkin.

Turun varastoltamme noudettuna toimitus on ilmainen.

Mistä tiedän, milloin tilaamani tuote on toimituksessa?

Kun lähetämme tilauksen, saat siitä viestin sähköpostiisi. Kuljetusliike ottaa sitten yhteyttä ennen toimitusta sopiakseen toimituksen vastaanotosta tarkemmin.

Kannetaanko tuote kotiin asti vai jätetäänkö se ulos alaovelle, esim. kerrostalossa?

Kaikilla tuotteilla on yhtenä toimitusvaihtoehtona kotiintoimitus.

Kaikkein isoimpien tuotteiden (isot futonpatjat 140/160x200 cm), toimituksen voi valita sisäänkannolla tai ilman sisäänkantoa. Nämä vaihtoehdot tulevat kassalla automaattisesti valittavaksi vain siinä tapauksessa, että tilaus sisältää lavarahtina toimitettavan tuotteen, ison futonpatjan.

Jos kassalla valitaan toimitus ilman sisäänkantoa, jätetään tuote kerrostalon alaovelle ulos ja asiakas huolehtii itse tuotteen kuljettamisesta omaan huoneistoon/asuntoon. Kuljettaja ei voi eikä saa tarjota kantoapua loukkaantumisriskin takia.

Jos asiakkaalla ei itsellä ole kantoapua tai mahdollista viedä isoa tuotetta omaan kotiin asti, valitaan toimitusvaihtoehdoista 'Kotiintoimitus sisäänkannolla'. Tässä toimitustavassa kuljettajia on kaksi, eikä kantoapua tarvita.

Kun tilauksen tuotteet eivät tarvitse erillistä sisäänkantoa (kaikki muut tuotteet kuin isot 140/160x200 cm kokoiset futonpatjat), ne toimitetaan asiakkaan huoneistoon/asuntoon asti eikä jätetä ulos.

Viettekö vanhan patjan pois toimituksen yhteydessä?

Meillä ei ole mahdollista toimittaa vanhoja patjoja kierrätykseen tai kaatopaikalle. Jos patja on vielä käyttökelpoinen, kannattaa selvittää yrityksiä, jotka voivat niitä noutaa ja toimittaa eteenpäin.

Onko tuotteita mahdollista itse noutaa?

Kyllä. Tuotteita on mahdollista noutaa Turun varastoltamme. Nouto on maksuton. Pakettien mitat ja painot löytyvät tuotteiden tiedoista.

Pienempiä tuotteita on mahdollista noutaa myös lähimmästä Matkahuollon/PostNordin noutopisteestä. Hinta on 8€.

Futonpatjat

Futonpatjan valinta

Miten osaan valita oikeanlaisen futonpatjan?

Futonpatjoja on olemassa paljon erilaisia. Myös nukkujia on olemassa hyvin erilaisia. Patja-asiat ovat myös hyvin henkilökohtaisia asioita. Toinen tykkää enemmän jämäkämmästä ja toiselle taas pehmeämpi on mieluisin. Käytännössä patjan sopivuuden tietää vasta sitten, kun sillä on jo jonkin aikaa nukkunut. Valitessa kannattaa ottaa huomioon se futonpatjan ominaisuus, että se jämäköityy, vaikka malli olisi mikä ja vaikka sitä kuinka hyvin hoitaisi. Yleensä nukkumakäyttöön valitaan Ekomatin valmistama patja. Mallistomme Innovationin patjoja käytetään yleensä enemmän vuodesohvakäytössä.

On perinteisiä malleja, joissa materiaalina on vain puuvillaa. Jos haluaa mahdollisimman askeettisen ja hengittävän patjan, täyspuuvillainen Traditional on hyvä vaihtoehto. Se sisältää vain puuvillaa. Traditional on käytössä jämäkimpiä patjoja ja se painuu eniten, koska siinä ei ole muita kerroksia. Jos valitsee Traditionalin, pitää varautua siihen, että se on vähän isotöisempi hoitaa kuin yhdistelmäpatjat. Jos haluaa pitää täyspuuvillaisen Traditionalin hyvänä, sitä tulee kääntämisen lisäksi rullata säännöllisesti.

Yhdistelmäpatjoissa on puuvillan lisäksi myös muuta, kimmoisuutta ja pehmeyttä antavaa materiaalia. Ne ovat myös helppohoitoisempia, eikä niitä tarvitse kääntämisen lisäksi rullata.

Yhdistelmäpatjoista jämäkin on Cocos. Kookos antaa futonpatjalle kimmoisuutta ja hengittävyyttä. Jos haluaa nukkua hyvin hengittävällä ja jämäkällä, mutta helppohoitoisella patjalla, Cocos on hyvä vaihtoehto. Kun futonpatjassa on mukana lateksia (mallit Comfort, Latex ja Luxus) tai vaahtomuovia (Foam), se on vähän kimmoisampi ja  pehmeämpi vaihtoehto. 

Comfort on ylivoimaisesti suosituin mallimme ollut jo pitkään, eikä suotta. Siinä on ihanaa mukavuutta, mutta samalla myös passiivista jämäkkyyttä. Comfort sopii hyvin myös pariskunnille, vaikka painoeria olisi tai mieltymykset kimmoisuuden suhteen erilaiset. Luxus on tuntumaltaan aika lähellä mukavaa Comfortia, mutta se on hyvä vaihtoehto viluiselle. Luxuksen päällimmäinen kerros on villaa, joka antaa miellyttävää lämpöä, silti hiostamatta.

Pehmeämpi Latex on usein ollut naisten ja kevyempien henkilöiden suosiossa. Paksu lateksikerros antaa mukavuutta ja Latex on hyvä vaihtoehto pehmeämpää futonpatjaa hakevalle. Vaahtomuovisisuksen takia Foam on edullinen ja kimmoisan pehmeä patja, mutta se ei ole niin hengittävä kuin muut Ekomatin mallit. Foamia voi käyttää myös nukkumapatjana, mutta sitä käytetään yleensä vuodesohvissa tai räätälöidyissä sohvissa erikoismittaisena.

Mietin, valitsenko kaksi kapeampaa vai yhden yhtenäisen patjan. Tuleeko keskelle rako, jos on kaksi patjaa?

Jos rungossa on patjoille upotusta, voi siihen hyvin laittaa kaksi erillistä patjaa. Futonpatjojen välille ei tule selvää rakoa, jos rungossa oleva patjan tila on sama kuin patjojen yhteisleveys. Futonpatjat ovat aika painavia.

Kapeammat patjat ovat huomattavasti helpommat käsitellä ja hoitaa kuin yksi yhtenäinen. 160cm leveään runkoon voi laittaa joko 160x200cm-kokoisen tai kaksi 80x200cm-kokoista futonpatjaa.

Jos käytetään kahta kapeampaa futonpatjaa, niille on hyvä olla rungossa kunnolla upotusta, että ne pysyvät vierekkäin. Jos käytetään sänkyrunkoa, jossa ei ole patjalle upotusta, kannattaa valita yhtenäinen patja.

Miksi kannattaisi valita kaksi kapeampaa futonpatjaa?

Kapeammat patjat ovat huomattavasti helpommat käsitellä ja hoitaa kuin yksi yhtenäinen.

Haluaisimme puolisoni kanssa erilaiset patjat, onko mahdollista laittaa kaksi erilaista patjaa vierekkäin?

Kyllä se on mahdollista, mutta kannattaa huomioida patjojen paksuus, ettei tasoero tule liian isoksi.

Jos futon ei sovikaan minulle voinko palauttaa sen?

Futonpatjat, petauspatjat, peitot ja tyynyt ovat hygieniatuotteita, eikä niitä voi käytön jälkeen palauttaa. Meillä ei ole erikseen olemassa testipatjoja.

Palauttamiseen liittyen voi lukea lisää toimitusehdoistamme.

Futonpatjan hoito

Miten futonpatjaa puhdistetaan, hoidetaan ja käännetään?

Puhdistaminen
Vesipesua futon ei kestä, eikä sitä saa kastella. Mallistomme Ekomatin futonpatjan likaantuessa, sitä voi puhdistaa kuivalla tai kostealla (mieto pesuaine) rievulla ja kuivattaa huolellisesti. Karup Designin patjat ja kankaat eivät kestä vettä, vaan niitä puhdistetaan kuivalla rievulla.

Hoitotoimenpiteitä
Futonpatjoja hoidetaan säännöllisellä, noin 1-2 viikon välein tapahtuvalla nurinpäin kääntämisellä. Kääntäminen on erittäin tärkeä hoitotoimenpide ja se kannattaa aloittaa heti.

Muita patjoja ei kääntämisen lisäksi rullata, mutta täyspuuvillaisia (Traditional, Low Traditional, Basic) patjoja tulee kääntämisen lisäksi rullata säännöllisesti, että kuidut saavat ilmaa. Patjan kulmasta voi ottaa kiinni ja rullata sekä pöyhiä sitä varovasti edestakaisin.

Lisäksi futonpatjaa kannattaa imuroida säännöllisesti. Futonpatjalle kannattaa antaa mahdollisimman paljon ilmaa ja sängyn on hyvä antaa vähän aikaa hengitellä ennen petausta. Futonpatjan päältä on hyvä ottaa kaikki pois esim. reissun ajaksi, että se saa rauhassa palautua.

Kääntäminen
Futonpatja on aika painava ja sitä ei kannata nostaa kääntäessä pystyasentoon, vaan se kannattaa kääntää näin: Mene seisomaan sängyn jalkopäätyyn. Vedä patja päädyn yli itseesi päin. Laita patja kaksinkerroin. (Patjan voi jättää tähän hengittelemään.) Sen jälkeen patjan voi työntää paikoilleen.

Futonpatja kannattaa kääntää nimenomaan pituussuunnassa niin, että jalkopääty tulee toiseen suuntaan.

Tässä video futonpatjan kääntämisestä.

Tässä video täyspuuvillaisen futonpatjan pöyhimisestä ja kääntämisestä. Videon ohjeiden lisäksi, täyspuuvillaista patjaa kannattaa varovasti rullata edestakaisin.

Lisäkysymyksiä

Mistä tiedän sopiiko futonpatja minulle ja kuinka kauan siihen tottuminen kestää?

Yleensä futonpatjaan on hyvin totuttu, mutta on hyvin yksilöllistä, mikä patja sopii kellekin ja kuinka nopeasti siihen tottuu. Jotkut tottuvat futonpatjaan heti, toisilla saattaa mennä viikko tai useampikin. Jos vaikka selän kanssa on ollut ongelmia, voi tottumiseen mennä vähän aikaa. Jos on tottunut nukkumaan kyljellään, voi olla että futonpatjan kanssa pitää asentoa hieman muuttaa. Jos alku meinaa olla hankalaa, kannattaa kuitenkin olla kärsivällinen ja totutella rauhassa.

Yleensä futonpatjoja voivat käyttää myös allergikot, mutta kannattaa tietysti olla varovainen, jos on vaikka hevosallergia, ei ehkä kannata valita Luxus-mallia, koska siinä on hevosen jouhia.

On tietysti mahdollista, että futonpatja ei kaikille sovi.

Meillä on ollut futonpatja vasta vähän aikaa, mutta siihen on tullut jo selvä painauma. Miksi näin?

Kaikki futonpatjat painuvat, se on niiden ominaisuus, ei vika. Futonpatjoissa on uutena aika paljon ilmaa kuitujen välissä ja kun niillä aletaan nukkumaan, patja painuu, koska kuidut menevät kasaan, varsinkin kohdassa, missä eniten nukutaan. Tilanne muuttuu kyllä aikaa myöten, kun patja painuu ajan kanssa tasaisemmin joka puolelta.

Futonpatjaa kannattaa varsinkin alussa kääntää viikon välein, että painuminen olisi mahdollisimman tasaista. Jos mahdollista, patjalla olisi hyvä nukkua vähän eri kohdissa, niin kuidut painuisivat joka puolelta. Futonpatjalle kannattaa antaa mahdollisimman paljon ilmaa.

Voinko laittaa futonpatjan runkopatjan päälle?

Ei. Futonpatjan alla pitää olla hengittävä sälepohja tai tatami. Futonpatjassa ei myöskään itsessään ole tukevuutta, vaan tuki tulee rungosta. Runkopatjalla ei ole näitä ominaisuuksia.

Voiko futonpatjaa/tatamia käyttää suoraan lattialla?

Jotta patja pääsee hengittämään, patja tarvitsee alleen hengittävän alustan. Sitä ei siis kannata käyttää pelkästään lattialla tai millään muullakaan umpinaisella alustalla.

Tatameja voi käyttää futonpatjan alla lattialla ilman sänkyrunkoakin. Tatami ei kuitenkaan ole niin hengittävä alusta kuin sälepohja, joten tatamiakin kannattaa aika ajoin nostaa tuulettumaan ja sitä kannattaa myös imuroida kuitujen suuntaisesti samalla kun puhdistaa alustaa.

Toisessa kaupassa oli samalla nimellä oleva patja eri hinnalla, mistä hintaero johtuu?

Eri kauppiailla saattaa olla patjoja myynnissä samoilla nimillä, mutta patjan sisältö voi silti olla eri. Patjat, joissa käytetään puhdasta puuvillaa ovat vähän kalliimpia kuin patjat, joissa käytetään kierrätysmateriaalia. Usein edullisemmissa sekoitepatjoissa materiaali on suurimmaksi osaksi keinokuitua.

Futonnetin malliston Ekomatin patjat sisältävät puuvillaa, ja sitä yhdistettynä patjamallin mukaan, muihin materiaaleihin esim. kookokseen.

Futonnetin malliston Karup Design patjat sisältävät puuvillan seassa 5 - 10 % polyesteriä antamassa patjoille kuohkeutta ja kestävyyttä.

Pysyykö futonpatja hyvin paikoillaan?

Futonpatja on pintapehmeä ja pureutuu alustaansa tehokkaasti ja sen vuoksi se pysyy paikoillaan myös rungossa jossa ei ole patjalle upotusta.

Petauspatjat

Millainen petauspatja sopii futonpatjan kanssa ja kuinka paksu sen pitäisi olla?

Luonnonmateriaaleista tehty petauspatja on paras. Se antaa futonpatjan hengittää. Mallistomme Villana ja Top Cover -petauspatjat sopivat hyvin futonpatjan kanssa yhteen.

Voiko keinokuituista petauspatjaa käyttää futonpatjan kanssa?

Ei kannata. Keinokuituisen tai kovin paksun petarin kanssa futonpatja ei pääse hengittämään asiaankuuluvalla tavalla. Jos futonpatja ei pääse hengittämään, se voi jämäköityä paljon ja mennä vaikka pilalle.

Onko petauspatjoissa kumilenkit kulmissa?

Kyllä, Villana villapetauspatjassa ja Top Cover -petauspatjoissa on kumilenkit kulmissa.

Voiko petauspatjan pestä?

Molemmat mallistomme petauspatjat ovat vesipestäviä. Top Cover -petauspatjat ovat pestäviä 30 asteessa. Villana villapetauspatja villaohjelmalla 30 asteessa, villapesuaineella. Linkous max. 600 rpm.

Sänkyrungot

Mikä on oikea alusta futonpatjalle?

Paras alusta on sälepohjainen runko. Hengittävällä alustalla futonpatja tuulettuu ja sen hengittävä ominaisuus korostuu.

Futonpatjaa ei saa käyttää umpinaisella alustalla, jossa se ei pääse tuuletumaan. Ei myöskään pelkästään lattialla.

Runko voi olla jokin muukin, kuin meidän mallistomme runko, mutta jos käytetään kahta erillistä patjaa, kannattaa tarkistaa, että rungossa oleva tila on sama kuin patjojen leveys yhteensä.

Mitä värejä ja kokoja rungoista on saatavilla?

Kaikkien runkojen värit ja koot mainitaan tuotteissa Sänkyrungot-sivulla. Runkojen kohdalla mainitaan aina kunkin rungon ulkomitat ja patjan koko.

Saako sänkyrunkoja erikoispitkänä?

Mallistomme sänkyrunkoja ei valitettavasti ole mahdollista saada erikoispitkänä.

Sisältyykö sänkyrungon hintaan säleet?

Kyllä, kaikkien sänkyrunkojen hintaan sisältyy säleet.

Onko runkoihin saatavilla varaosia, jos vaikka säle sattuisi menemään poikki.

Kyllä on. Kaikkiin runkoihin on saatavilla varaosia ja jos jokin osa menee rikki, kannattaa siitä viipymättä ilmoittaa meille.

Voiko tatamia käyttää rungon tilalla?

Kyllä. Tatamia voi käyttää futonpatjan alla myös ilman varsinaista sänkyrunkoa. Tatami ei ole niin hengittävä, kuin sälepohjainen runko ja sitä kannattaakin nostaa välillä tuulettumaan patjan alta, samalla kun tuulettaa myös patjaa.

Vuodesohvat

Onko mahdollista uusia vuodesohvaan pelkkä patja tai runko?

Jos patja jostain syystä tuhoutuu, tai sen haluaa päivittää uuteen, voi uuden patjan hankkia vanhan tilalle.

Pelkkää runkoa ei voi ostaa yksistään.

Esittelytila

Onko patjoja mahdollista käydä testaamassa jossain?

Toimimme vain netissä, eikä meillä ole esittelytilaa olemassa. Jos tuotteissamme askarruttaa jokin asia, kannattaa siitä kysyä asiakaspalvelustamme. Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin.