joulukuu 09, 2020 2 minuutin lukuaika

Futonpatjan hoidon ei tarvitse olla työlästä. Tietynlaiset patjat vaativat ajoittain hieman muita enemmän huomiota, mutta joillekin riittävät melko yksinkertaiset toimenpiteet. Oikealla hoidolla patjasi kestää käytössä hyvänä pitkään.

Futonnetin malliston täyspuuvillaiset mallit Ekomat Traditional, Ekomat Low Traditional ja Ekomat Basic sisältävät vain puuvillaa ja ovat vähän isotöisempiä hoitaa. Täyspuuvillaisia patjoja tulee säännöllisesti rullata, että puuvilla pääsee palautumaan. Rullaaminen tapahtuu niin, että laitetaan patja varovasti löysälle rullalle, tai ainakin kaksinkerroin ja muokataan, varovasti runnomatta edestakaisin niin, että kuidut saavat ilmaa. Patjan voi jättää löysästi kaksinkerroin hengittelemään ja asettaa lopuksi niin, että se tulee käännettyä toisinpäin ”ylösalaisin”.

Täyspuuvillaista futonpatjaa tulee säännöllisesti rullata kääntämisen lisäksi. Rullaa futonia kuitenkin vain kevyesti ja jätä se mahdollisuuksien mukaan vapaasti hengittämään.

Futonpatjan hoito ei aina tarkoita rullausta. Esimerkiksi kaikkia Ekomatin ns. yhdistelmäfutonpatjoja (patjat, jotka sisältävät muutakin kuin puuvillaa) hoidetaan vain kääntämällä ne säännöllisesti nurinpäin. Kääntäminen on tärkeä toimenpide ja kannattaa aloittaa heti alussa, kun futonpatjalla aletaan nukkumaan. Uuden futonpatjan kuiduissa on vielä reilusti ilmaa ja painuminen on voimakkaampaa kuin myöhemmin. Säännöllinen kääntäminen auttaa patjaa painumaan tasaisemmin.

Futonpatjan kätevä kääntäminen

Futonpatjan kanssa ei tarvitse alkaa painimaan. Kääntämiseen kannattaa opetella helppo rutiini, jotta ei riko selkäänsä. Näin futonpatjan kääntäminen käy kätevästi:

1. Mene seisomaan sängyn jalkopäätyyn.
2. Vedä patjaa rungon yli, itseesi päin reilusti.
3. Laita patja löysästi kaksinkerroin. Tähän asentoon futonpatja on hyvä jättää hengittelemään ja kuivumaan, jos on aikaa.
4. Työnnä patja lopuksi paikoilleen niin, että se on ’ylösalaisin’ ja pääsee nyt tuulettumaan alakautta.

Katso video, miten futonpatjan kääntäminen tehdään.
Futonpatja kannattaa kääntää pituussuunnassa.

Käännä futonpatja pituussuunnassa niin, että jalkopääty tulee välillä toiseen päähän. Futonpatjan hoito kääntämällä kannattaa tehdä noin viikon välein, varsinkin kosteana vuodenaikana. Luonnonmateriaalien takia futonpatja painuu aikaa myöten kasaan, se on sen ominaisuus, ei vika. Kapeat futonpatjat ovat helpommat ja keveämmät hoitaa ja käsitellä. Jos rungossa on patjoille upotusta, kannattaakin valita kaksi kapeaa patjaa. Futonpatjoissa ei ole kovia reunoja, eikä kahden patjan väliin tule selvää rakoa. Kun vielä laittaa yhtenäisen petauspatjan päälle, kahta erillistä patjaa voi oikein hyvin käyttää.

Kuvan futonpatja on jätetty vielä kääntämisen lisäksi löysästi kaksinkerroin hengittelemään ja kuivumaan.

Futonpatjan hoito on muutakin kuin rullausta ja kääntämistä

Futonpatjalle kannattaa antaa ilmaa aina kun se on mahdollista. Reissun ajaksi sen päältä on hyvä ottaa kaikki petivaatteet pois ja antaa sen kuivua rauhassa. Myös säännöllinen imurointi on hyvä ottaa ohjelmistoon. Aurinkoisella ilmalla futonpatjan voi viedä myös ulos tuulettumaan. Ulos viemisen yhteydessä on hyvä huolehtia, ettei patja vain pääse kastumaan.

Puuvillakankaista patjaa voi pyyhkiä tarvittaessa kostealla (ei märällä) rievulla. Luonnonvalkoinen kangas on vähän paksumpaa kuin värillinen kangas ja siten vähän helpompi käsitellä. Kastumista futonpatja ei kestä, ja jos siihen sattuu jotakin kaatumaan, kannattaa se kuivata huolella. Kastuessaan patjan sisus voi värjätä kankaan. Futonpatjan voi viedä vaikkapa saunan lämpöön kuivumaan, jos mahdollista. Esimerkiksi 60 asteen lämpötila on hyvä, mutta löylyttelystä patja ei pidä.

Ekomatin patjoille löytyy mallistostamme erillisiä, vesipestäviä Bilbao-irtopäällisiä. Päälliset puetaan patjan päälle vetoketjulla, ja ne on helppo irrottaa välillä pesuun. Ne helpottavat futonpatjan hoitoa vielä entisestään.

Onko sinulla mielessä futonpatjan käsittelyyn tai hoitoon liittyviä kysymyksiä? Haluatko tietää futonpatjoista enemmän tai jos futonin valinta mietityttää, niin ota yhteyttä, me autamme mielellämme!


Suosittelemme myös seuraavia artikkeleita:

Ziggy sänkyrunko Cocos futonpatjalla.
Haussa hyvä jämäkkä patja?

huhtikuu 30, 2024 2 minuutin lukuaika

Futon on hyvä vaihtoehto jämäkkää patjaa etsivälle. Kuukauden futon toukokuussa on Cocos.
Jatka lukemista
Nuku hengittävän puuvillan syleilyssä
Nuku hengittävän puuvillan syleilyssä

huhtikuu 03, 2024 0 minuutin lukuaika

Perinteinen, täyspuuvillainen Traditional on edullinen vaihtoehto jämäkkää futonpatjaa hakevalle.
Jatka lukemista
Miksi valinta on useimmiten Comfort?
Miksi valinta on useimmiten Comfort?

maaliskuu 01, 2024 1 minuutin lukuaika

Esittelyssä Comfort futonpatja. Lue, mikä tekee Comfortista niin suositun!
Jatka lukemista