toukokuu 15, 2023 2 minuutin lukuaika

Onko kesällä liian kuuma nukkua helteen vuoksi? Tai vaivaavatko kuumat aallot öisin? Hikoilevaa nukkujaa auttaa luonnonmateriaaleista valmistettu patja, kuten futon, sekä luonnolliset vuodevaatteet. Keräsimme nämä ja muita vinkkejä hyvään uneen kuumalla!

Futonilla helpotusta helteeseen

Jos sinun on liian kuuma nukkua joko helteen tai muun hikoilua aiheuttavan asian vuoksi, voi futonpatja tarjota helpotuksen. Futonin rakenteessa ei ole käytetty hengittämättömiä valmistusmateriaaleja, kuten muovia, joten patja hengittää luonnollisesti ja sen pinta tuntuu viileältä.

Lisäksi patja sijoitetaan aina ilmaa läpäisevälle sälepohjalle, mikä takaa ilman kiertämisen ja kosteuden haihtumisen. Sänkyrunkoja saa myös hyvin matalina, mikä auttaa helteellä, sillä lämmin ilmahan nousee ylöspäin.

Kuvassa Peek sänkyrunko ja Ekomat Comfort futonpatja sekä Puuvillapeitot ja Puuvillayynyt.

Kuumalla säällä suorastaan kannattaa laiskotella siinä mielessä, että petaamatta jätetty sänky kuivuu tehokkaammin kuin pedattu. Futonpatjaa voi lisäksi kääntää hieman tavallista useammin silloin, kun yöllä hiostaa tai ilma on muuten kostea. Lue aiemmasta blogijutustamme lisää futonpatjan hoidosta.

Viileän ja hengittävän patjasi täydennät luonnonmateriaaleista valmistetuilla vuodevaatteilla. Varmista, että lakanasi ovat puuvillaa, mutta harkitse myös petauspatjan, tyynyn ja peiton vaihtamista kokonaan puuvillaisiin. Varsinkin sillä on merkitystä, pysyykö pääsi viileänä, joten hengittävään tyynyyn kannattaa panostaa helteillä. Meillä Futonnetillä on tarjolla hyviä vaihtoehtoja, tutustu tarjontaamme täällä.

Hengittävät ja iholla viileältä tuntuvat vuodevaatteet ovat ehdottomat futonin kanssa, mutta sopivat tietenkin helteen helpottajiksi muillakin patjoilla nukkuville! Luonnonmateriaaleissa on toinenkin hyvä puoli hikoilun vähentämisen lisäksi: ne eivät ole sähköiset talvellakaan!Liian kuuma nukkua – näin viilennät makuuhuonettasi

Kesähelteellä unta parantaa hyvän sängyn lisäksi tietenkin myös viileä makuuhuone. Jokaiseen kotiin ei ole mahdollista asentaa ilmastointia, joten viilennyskeinoja on etsittävä muuten. Makuuhuoneen viileänä pitäminen lähtee hyvistä verhoista, jotka pidetään kiinni erityisesti silloin, kun aurinko paistaa huoneeseen. Samaan tarkoitukseen on olemassa myös ikkunoihin liimattavia kalvoja, jotka heijastavat pois auringon lämpösäteilyn.

Kuten verhot, on myös tuuletusikkunat ja ovet maltettava pitää kiinni silloin, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää. Kun luukut avataan vasta lämpötilan laskettua illalla, pysyvät sisätilat pidempään viileinä. Ikkunasta tuleva ilmavirta toki tuntuu mukavalta iholla, mutta saman efektin saa aikaan tarvittaessa tuulettimella.

Muuten tukalaa kuumuudentunnetta voi lievittää ainakin hetkellisesti vaikkapa ottamalla kylmän jalkakylvyn tai huuhtelemalla ranteita kylmällä vedellä. Monet käyttävät myös kosteita liinoja esim. niskassa tai suihkuttavat vettä sumutepullolla kasvoille.

Onko vieläkin liian kuuma nukkua? Nukkumaan mennessä viileyttä tuovat tietenkin jäähdytetyt lakanat ja tyyny – ne saat pitämällä petivaatteitasi pakastimessa jonkin aikaa ennen iltaa.

Onko sinulla kysyttävää futonpatjoista tai luonnonmateriaaleista? Me autamme mielellämme! Ota yhteyttä tai tutustu futonpatjoihin sivulla 'Mikä on futon?' tai usein kysyttyihin kysymyksiin.