toukokuu 12, 2022 3 minuutin lukuaika

Tämän vieraskynäblogin on kirjoittanut Jaakko Savolahti. Jaakko on hyvinvointivalmentaja, joka homealtistumisesta johtuvien oireiden takia päätyi vaimonsa kanssa rakennuttamaan kodin, jossa olisi varmasti hyvä ja terveellistä asua. Kodiksi rakentui hirsitalo, jossa kaikki mahdollinen on tehty luonnollisista materiaaleista.

Meillä on vaimoni kanssa taustalla kaksi ja puoli vuotta kestänyt raskas homekotievakkolaisuus. Molemmilla on myös altistusta aiemman elämän ajalta. Omalla taipaleellani kosteusvaurio tai myöhemmin paljastunut sisäilmaongelma löytyy ainakin molemmista lapsuuden kodeista, ala-asteelta, lukiosta, korkeakoulusta ja intistä. Elämän varrelle osuneiden homealtistusten takia olemme molemmat hyvin herkkiä homeille, hajusteille, kemikaaleille, kalusteista vapautuville kaasuille ja monille muille normaalissa elämässä vastaan tuleville aineille.

Luonnonmateriaaleista apua homeongelmaan

Saimme ratkaistua homekotiongelman suunnittelemalla ja rakennuttamalla meille oman terveen kodin hirrestä. Rakentamisessa olimme todella tarkkana kaikkien käytettävien materiaalien ja muiden ratkaisujen kanssa. Halusimme käyttää vain luonnonmateriaaleja, minimoida kosteusvaurioriskin ja tehdä muutenkin kaiken niin viimeisen päälle, että ei tarvitsisi enää ikinä olla homeesta tai muista altistumisista huolissaan meidän omassa terveessä kodissa.

Luonnonmateriaaleista valmisettu futon sopii myös herkistyneille.

Futonpatjan hankkiminen oli fiksu ratkaisu

Halusimme myös nukkua luonnonmateriaaleista tehdyssä sängyssä. Tähän luontevaksi ja myös kustannuksiltaan fiksuksi ratkaisuksi löytyi futon. Kummallakaan meistä ei ollut aikaisempaa kokemusta futonilla nukkumisesta, mutta molempien kokemus oli, että jämäkämpi sänky on kivempi kuin pehmeä.

Futoneista googlettelun perusteella päädyin keskustelemaan asiasta Futonnetin Mervi Korhosen kanssa. Kuvasin Merville meidän tilanteemme ja hänen mukaansa futonpatjat ovat yleensä toimineet hyvin myös allergisilla ja herkistyneillä ihmisillä. Toki Mervi korosti sitä, että tilanne on aina yksilöllinen ja esimerkiksi puuvillan ominaistuoksu voi olla joillekin ongelma. Mervin kanssa viestittelystä jäi rehellinen, ystävällinen ja asiantunteva fiilis ja päätimme tilata futonit uuteen kotiimme sokkona ilman testimakoilua (tilaus tapahtui keväällä 2020 jolloin korona oli uusi ja tuntematon uhka, ja talon rakennusvaihe kiivaimmillaan, ja lisäksi vielä meillä kotona puolivuotias esikoistytär, eli hässäkkä oli aika hurjaa. Siksi patjojen koeköllöttely ja -haistelu jäi tekemättä).

Luonnonmateriaalit myös tuntuvat mukavalle

Päädyimme valitsemaan Comfort-mallin patjat. Niissä on puuvillan lisäksi kookoskuitua ja lateksia ja siten ne ovat jonkin verran klassista futonia pehmeämmät. Jotkut herkistyneet kuuleman mukaan oireilevat lateksista, mutta meillä ei ole ollut sellaisesta omalla kohdalla havaintoja. Emmekä muutenkaan olleet huomanneet, että olisimme reagoineet millekään luonnollisille materiaaleille. Otimme niihin kaveriksi vielä vähän lisäpehmeyttä tuomaan Laatupeite Oy puuvillapetauspatjan.

Futonpatjasta apua yllättäviinkin tilanteisiin

Yksi asia, joka napakampaan patjaan vaihtamisessa jännitti, oli sen mahdolliset vaikutukset kuorsaamiseeni. Tein aikanaan kattavan unitestin, jossa näkyi uniapneaa ja kuorsaamista selällään nukkuessa. Oma fiilis on, että kovalla alustalla nukkuminen kääntää mut helpommin nukkumaan selälleen. Kuitenkin uudessa kodissa uudella futonpatjalla nukkuessa on kuorsaaminen loppunut kokonaan! Aikaisemmissa kodeissa sai vaimo monta kertaa yössä töniä ja potkia minua kääntämään kylkeä kun kuorsaaminen herätti hänet. Nyt tätä kuorsauspotkimista ei ole tapahtunut kertaakaan.

Olen myös itse huomannut ilman kulkevan paljon paremmin ja aikaisemmin säännöllisesti käytössä olleita nenää avaavia Breathe Right -nenäteippejä en ole uudessa kodissa käyttänyt kertaakaan. Tähän varmasti vaikuttaa isosti meidän terve koti, mutta uskon myös luonnonmateriaaleista tehdyllä sängyllä olevan asiaan positiivinen vaikutus.

Ainakin meitä kaikelle herkistyneitä on nukuttanut futonilla tosi hyvin, emmekä ole sängystä ikinä mitään edes aavistuksen oireilta vaikuttavia saaneet. Ja myös keho tuntuu siitä tykkäävän. Illalla on aina tosi kiva fiilis kömpiä hyvältä tuntuvaan sänkyyn. Ja hyvä mieli siitä, että se on tehty luonnollisista matskuista.

On todella mukava kuulla, että Jaakon kaikelle herkistyneessä perheessä on saatu apua futonpatjan avulla. Jaakko on kirjoittanut aiheesta myös hyvän blogikirjoituksen omaan blogiinsa. Hyvä uni on yksi hyvinvoinnin tärkeimpiä asioita. Yleensä futonpatja sopii myös herkistyneille. Onko sinulla samantyyppinen harmillinen tilanne ja haluaisit kokeilla olisiko futonpatjoista apua? Jos haluat tietää futonpatjoista enemmän tai jos futonin valinta mietityttää, niin ota yhteyttä, me autamme mielellämme!


Suosittelemme myös seuraavia artikkeleita:

Kesälomat
Kesälomat

heinäkuu 15, 2024 1 minuutin lukuaika

Hyvät asiakkaamme,

Valmistajien kesälomien aikaan, voi tilausten toimituksissa olla vähän viiveitä.

Aurinkoisia kesäpäiviä!

Jatka lukemista
Futonpatja on hyvä nukkua helteelläkin
Liian kuuma nukkua? Futon ja muut niksit vähempään hikoiluun!

kesäkuu 28, 2024 2 minuutin lukuaika

Onko kesällä liian kuuma nukkua helteen vuoksi? Tai vaivaavatko kuumat aallot öisin?
Jatka lukemista
futonpatjan valinta
Vinkkejä futonpatjan valintaan

kesäkuu 14, 2024 3 minuutin lukuaika

Tuottaako futonpatjan valinta päänvaivaa? Kokosimme yhteen asiantuntijan vinkit valintaasi helpottamaan! Mieltymyksiä patjan suhteen on monenlaisia, mutta onneksi on myös monenlaisia

Jatka lukemista