huhtikuu 21, 2022 2 minuutin lukuaika

Futonpatja painuu aina jonkin verran käytössä, ja painuminen on nopeinta aivan aluksi. Painumisesta ei siis tarvitse huolestua, patjasi ei ole viallinen. Hoidolla voit kuitenkin vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti ja tasaisesti patja painuu. Lisäksi toiset patjat painuvat vähemmän kuin toiset. Tästä blogikirjoituksesta saat tietää aiheesta tarkemmin!

Futonpatjan painuminen on ominaisuus

Futon painuu siksi, että siinä ei ole sisällä jousia, jotka työntäisivät painuvaa materiaalia takaisin ylös. Painumiseen vaikuttavat kosteus, valmistusmateriaalit ja paino, joten nämä kaikki on otettava huomioon.

Puuvillaa, kookosta, lateksia ja villaa.

Käytetyimpiä materiaaleja futonpatjoissa ovat puuvilla, kookos, lateksi ja villa.

Patjan kimmoisuus tulee siinä käytetyistä materiaaleista. Alussa futon on vähän pehmeämpi, koska täytemateriaalin kuitujen välissä on ilmaa, ja ajan kanssa nämä ilmataskut pienenevät nukkujan painon ja kosteuden vuoksi. Täytemateriaaleista puuvilla painuu eniten (täyspuuvillaisia meillä esim. Ekomatin Traditional. Kimmoisampaa futonpatjaa hakevalle suosittelemme mallia, jossa on puuvillan lisäksi kimmoisuutta antavia materiaaleja (ns. yhdistelmäpatjoja meillä esim. Ekomatin Cocos, Comfort, Latex tai Luxus.)

Futonpatjan painumiseen on hyvä varautua patjaa valitessa. Jos siis olet patjoista kahden vaiheilla jämäkkyyden suhteen, kannattaa valita se vähän kimmoisampi ja pehmeämpi vaihtoehto. Kärsivällisyys on valttia, sillä patjan painuminen tosiaan hidastuu ajan myötä.

Tasaisen painumisen takaamiseksi voi pyrkiä nukkumaan eri kohdissa patjaa, jolloin futoniin ei muodostu vain yhtä kuoppaa, vaan sen eri osat saavat vuorollaan levätä nukkujan painosta.

Oikea säännöllinen hoito takaa hitaan painumisen

Lähes jokainen nukkuja tottuu jämäköityneeseen patjaan. Futon antaa hyvän tuen selälle ja auttaa rentouttamaan lihakset unen aikana. Painuva patja on tässä mielessä parempi vaihtoehto kuin löysemmäksi muuttuva. Jotta patja painuisi sopivan hitaasti ja ehtisit samalla tottua siihen, on oikeanlainen hoito erityisen tärkeää. Hoito kannattaa aloittaa heti uuden patjan käyttöönoton jälkeen. Ja säännöllisyys on tässäkin asiassa hyvin tärkeää.

Tasaisempaan painumiseen auttaa futonpatjan säännöllinen kääntäminen. Täyspuuvillaisia patjoja rullataan kääntämisen lisäksi, mutta ns. yhdistelmäpatjoille riittää nimenomaan kääntäminen viikkosiivouksen yhteydessä. Tarkemmin tästäkin aiheesta olemme kertoneet aiemmin blogissamme.

Kuivuus on patjalle parasta

Koska kosteus painaa patjaa, on joka-aamuinen tuuletus ja patjan kuivatus kaiken A ja O. Pidä siis huoli siitä, että et petaa sänkyä aamulla heti herättyäsi, vaan jätät kosteuden haihtumaan hyväksi toviksi. Patjan voi myös mahdollisuuksien mukaan viedä ajoittain kuivumaan ulos aurinkoon tai kuivan saunan lämpöön.

Jo ennen käyttöönottoa on varmistettava, että sänkyrungossa on tarpeeksi hengittävä sälepohja. Patjan voi asettaa myös tatamille. Ohutta tai jo painunutta futonpatjaa voi käyttää myös tatamin kanssa, näin säleet eivät tunnu patjan alta. Sopivista sänkyrungoista voit lukea aiemmasta blogijutustamme.

Puuvillaiset vuodevaatteet

Kuivana pitämisessä auttavat myös luonnonmateriaalista valmistetut vuodevaatteet, joten vältä huonosti hengittävää vaahtomuovista petauspatjaa sekä keinokuituista tyynyä ja peittoa. Luonnonkuituinen petauspatja antaa puolestaan pintapehmeyttä jämäkälle futonille. Jos petauspatjaa ei ole käytössä, sen lisääminen saattaa auttaa silloin, jos patja tuntuu turhan jämäkältä.

Jäikö jokin asia mietityttämään tai tarvitsisit apua oikean futonpatjan valinnassa? Ota yhteyttä, me autamme mielellämme!