lokakuu 27, 2021 2 minuutin lukuaika

Kunnossa pysyäkseen futonpatja tarvitsee hengittävän alustan, kuten sälepohjan tai tatamin. Patjan laittamista esimerkiksi suoraan lattialle tai vaneripohjaiselle sänkyrungolle ei kannata siis edes suunnitella.

Futonin täytyy saada hengittää niin päältä kuin alta, jotta siihen yöllä kertynyt kosteus pääsisi haihtumaan mahdollisimman nopeasti. Hengittämättömälle alustalle laitettu futon voi käytössä jopa homehtua, vieläpä yllättävän nopeasti. Jo aiemmin olemmekin kirjoittaneet siitä, että luonnollisen patjan päällä kannattaa puolestaan käyttää luonnonmateriaaleista valmistettuja ja hengittäviä vuodevaatteita.

Oikeanlainen sälepohja futonpatjalle

Futonpatja tarvitsee tukea, joten kannattaa varmistaa, että sälepohjarungon säleet ovat joustamattomat. Kaarevat joustosäleet puolestaan eivät ole parhaat mahdolliset. Jämäkällä alustalla oleva patja pystyy tukemaan nukkujan selkää parhaalla mahdollisella tavalla. Pohjassa säleiden välin pitäisi myös olla kohtuullinen, jotta patja ei työntyisi säleiden väliin. Muutama sentti siis riittää!



Jotta saisit oikeanlaisen tuen patjallesi ja itsellesi, älä laita futonia myöskään runkopatjan päälle. Tuen lisäksi myös runkopatja vie hengittävyyden, sillä niissä käytetään paljon vaahtomuovia, joka ei läpäise kosteutta tarpeeksi hyvin. Futon ei myöskään tuo joustinpatjaan joskus kaivattua tukevuutta.

Täältä voit tarkistaa kaikki Futonnetin valikoimissa olevat sänkyrungot, joiden kanssa et voi mennä vikaan etsiessäsi oikeaa pohjaa patjallesi!

Myös tatami hengittää sopivasti

Jos haluat pitää patjaasi lattialla, onnistuu se sijoittamalla alle tatamin. Tatami on noin 5 cm paksu, perinteiseen japanilaiseen tyyliin tehty alusta, jota voi käyttää patjan alla yksistään tai rungon säleikön ja patjan välissä. Tatamikin on siis hengittävä alusta, se valmistetaan pääosin riisioljesta ja kaislasta eli uusiutuvista luonnonmateriaaleista. Tatamiin ja sen hoito-ohjeisiin voit tutustua tarkemmin täällä.



Sälepohjan ja patjan väliin laitettu tatami auttaa silloinkin, jos käytät ohutta patjaa ja jos säleet tuntuvat patjan läpi. Kun tatamit laitetaan sänkyrunkoon, niiden koko täytyy olla sopiva rungon patjapesään. Patja puolestaan voi olla joko tatamien levyinen tai jos tatamien halutaan näkyvän patjan alta, patja voi olla kapeampi, kuten kuvassa.

Sänkyrungon voi tehdä myös itse

Käsistään kätevä voi tehdä futonpatjalle sopivan sänkyrungon itsekin! Itse tehty sänky saadaan tehtyä juuri tiettyyn tilaan tai nukkujan pituuteen sopivaksi, jos tekijällä vain taitoa riittää. Futonpatjaa ajatellen täytyy siis huomioida oikeanlainen sälepohja. Muuten vaatimuksia ei käytännössä ole.

Futonnetti myy nikkareille myös mittatilaustyönä tehtyjä patjoja ja petauspatjoja, joten ole ihmeessä yhteyksissä meihin, jos sinulla on tavanomaisista mitoista poikkeava sänkyrunko tai suunnittelet sellaisen tekemistä!

Jos sinulla on kysyttävää sänkyrungoista, mittatilauspatjoista tai mistä vain futoneihin liittyvästä, niin ota yhteyttä. Autamme aina mielellämme!


Suosittelemme myös seuraavia artikkeleita:

Miksi Ekomat Comfort on niin suosittu futonpatja?
Miksi Ekomat Comfort on niin suosittu futonpatja?

lokakuu 03, 2024 1 minuutin lukuaika

Esittelyssä Comfort futonpatja. Lue, mikä tekee Comfortista niin suositun!
Jatka lukemista
Futonpatja on hyvä nukkua helteelläkin
Liian kuuma nukkua? Futon ja muut niksit vähempään hikoiluun!

kesäkuu 28, 2024 2 minuutin lukuaika

Onko kesällä liian kuuma nukkua helteen vuoksi? Tai vaivaavatko kuumat aallot öisin?
Jatka lukemista
futonpatjan valinta
Vinkkejä futonpatjan valintaan

kesäkuu 14, 2024 3 minuutin lukuaika

Tuottaako futonpatjan valinta päänvaivaa? Kokosimme yhteen asiantuntijan vinkit valintaasi helpottamaan! Mieltymyksiä patjan suhteen on monenlaisia, mutta onneksi on myös monenlaisia

Jatka lukemista