helmikuu 09, 2021 2 minuutin lukuaika

Hyvän unen salaisuudet

Hyvään uneen vaikuttavat monet asiat. Kaikki lähtee omasta hyvinvoinnista, mutta ympäristölläkin eli makuuhuoneella ja siellä olevalla sängyllä on merkitystä.

Järjestä makuuhuoneesi levolliseksi

Nukahtamista ja unta helpottaa, jos makuuhuoneessa on oikeanlainen, levollinen tunnelma. Oikeaan tunnelmaan voi vaikuttaa pienillä asioilla: rauhoittavilla väreillä, valaistuksella, huoneessa olevilla esineillä jne.

Makuuhuoneen ulkopuolelle kannattaa jättää kännykät, työläppärit, televisiot ja muut asiat, jotka voivat muistuttaa arjen huolista tai tuoda unelle pyhitettyyn huoneeseen liian kuohuttavia ja unesta ajatukset pois vieviä asioita. Rauhoittavat asiat voivat olla yksilöllisiä: joku tykkää viherkasveista, toinen kivoista koriste-esineistä tai taiteesta. Itselle sopivat asiat voi löytää tietenkin vain kokeilemalla.

Harmooninen ja siisti makuuhuoneen sisustus edistää hyviä unia.

Makuuhuoneen siisteys ja järjestys ovat tärkeitä huoneen tunnelman kannalta. Järjestykseen kuuluu myös huonekalujen, pääasiassa sängyn sijoittelu. Nukkuisitko paremmin, jos sänky olisikin toisella seinustalla? Herättääkö aamuaurinko keväällä liian aikaisin, jos nukut jalat ikkunaan päin? Entä jos vaihtaisitte puolia puolison kanssa? Yllättävän pienillä asioilla voi olla merkitystä, ja näissäkin tapauksissa parhaat ratkaisut löytyvät vain kokeilemalla.

Sängyn valinnalla on tietenkin paljon merkitystä hyvään uneen. Jos selkäsi kipeytyy helposti, kannattaa kokeilla futonia. Lue aiemmasta blogijulkaisustamme aiheesta. Selän lisäksi futon tekee hyvää myös nukkumisrauhalle, sillä vieruskaverin kääntyillessä patja ei välitä liikettä sinun puolellesi sänkyä. Lisäksi luonnonkuituinen futon ei hiosta. Hyvän unen hiostamattomassa ja sähköttömässä vuoteessa kruunaavat luonnonkuituiset vuodevaatteet, Futonnetin tarjontaan voit tutustua täällä. Sama koskee toki myös lakanoita – valitse juuri sellaiset, joissa koet oman olosi mukavaksi.

Hyvä uni tulee hyvästä olosta

Hyvään uneen vaikuttavat tietysti sisustuksen lisäksi omat elintavat. Jos tuntuu, että kroppa ei rauhoitu unille silloin, kun pitäisi, kannattaa kokeilla syödä iltapala jo ennen iltakahdeksaa ja välttää silloin sokerisia ja rasvaisia ruokia. Luonnollisesti myös alkoholi ja kofeiinipitoiset tai muuten piristävät juomat kannattaa nauttia jo aiemmin päivällä.

Ilta-ajan rauhoittaminen on muutenkin hyvä aloittaa jo ennen varsinaista nukkumaan menoa. Säännöllisesti harrastettu liikunta ja ulkoilu vaikuttavat unen laatuun positiivisesti, mutta raskas liikunta pitäisi sijoittaa aamuun tai alkuiltaan, eikä juuri ennen unia.

Oma sänky on varattava vain ja ainoastaan nukkumiselle. Jos siis uni ei tule, ei ole hyvä jäädä sänkyyn pyörimään ja selaamaan kännykkää, vaan nousta hetkeksi jaloittelemaan. Sänkyyn ei myöskään kannata mennä ennen kuin oikeasti väsyttää. Yleensä hyvän unen ja etenkin nopean nukahtamisen takaa säännöllinen unirytmi.


Suosittelemme myös seuraavia artikkeleita:

Ziggy sänkyrunko Cocos futonpatjalla.
Haussa hyvä jämäkkä patja?

huhtikuu 30, 2024 2 minuutin lukuaika

Futon on hyvä vaihtoehto jämäkkää patjaa etsivälle. Kuukauden futon toukokuussa on Cocos.
Jatka lukemista
Nuku hengittävän puuvillan syleilyssä
Nuku hengittävän puuvillan syleilyssä

huhtikuu 03, 2024 0 minuutin lukuaika

Perinteinen, täyspuuvillainen Traditional on edullinen vaihtoehto jämäkkää futonpatjaa hakevalle.
Jatka lukemista
Miksi valinta on useimmiten Comfort?
Miksi valinta on useimmiten Comfort?

maaliskuu 01, 2024 1 minuutin lukuaika

Esittelyssä Comfort futonpatja. Lue, mikä tekee Comfortista niin suositun!
Jatka lukemista